Клисура
Монументът с позлатен венец е в лошо състояние, ще искам среща с премиера Бойко Борисов, заяви кметът Генка Тодорова
Кметът на Клисура Генка Тодорова подема инициатива за ремонтиране на паметника на загиналите в Априлската епопея през 1876 година въстаници от градчето. Монументът се намира в историческата местност Зли дол, на около 2 км от центъра на Клисура, и представлява висок пиедестал от бетон, облицован с плочи от бял мрамор. Колоната завършва с позлатен месингов венец. До монумента водят стъпала, също облицовани с бели мраморни плочи. Паметникът  е открит през 1961 година. Оттогава досега той се посещава годишно от хиляди туристи. Но вече е в окаяно състояние. Времето и атмосферните влияния, както и липсата на системни грижи,  са довели до отлепяне на плочите и повреждане на стъпалата. Паметникът се руши  и се нуждае от незабавен ремонт, заяви пред „Марица“ Генка Тодорова.

Ще изчакам сформирането на правителството и старта му и няколко дни по-късно ще поискам среща с премиера Бойко Борисов, заяви Генка Тодорова. Тя има намерение да запознае министър-председателя с проблема  и да поиска държавна помощ за ремонт на монумента на клисурските въстаници. Както старата църква „Свети Николай“ и параклисът с костницата, кладенецът в двора на Цана Козинарова и черешовото топче, така и този паметник е една от светините на Клисура, заяви Тодорова. На мястото, където е издигнат монументът, е заседавал щабът, който е ръководил въстанието в Клисура. В тази местност в продължение на 6 дни са се водили ожесточени сражения между въстаналите жители на градчето и башибозушките орди, припомни тя. Този паметник и това място заслужават нашата почит и нашата грижа, категорична е Тодорова.

Тя вече е възложила на специалисти по строителството да огледат монумента и да направят количествено-стойностна сметка за средствата, нужни за ремонт, и след това да поиска среща с премиера и помощ за ремонт на паметника.

  На този ден: 12 май - При засада в Тетевенския Балкан е убит Георги Бенковски