Карадайъ гневен към Караянчева: Направихте втора стъпка в посока на оставка!

Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка. Първата стъпка бе в заявление за нарушаване на конституцията и правилника, а втората е днес, когато нарушението на правилника е факт и потвърждава заявлението преди това“, каза лидерът на ДПС.

ДПС показа, че следи изкъсо работата на председателя на парламента Цвета Караянчева и във всеки миг на нейна груба грешка искането за оставката й ще е факт.

„Г-жо Караянчева, направихте втора стъпка в посока на оставка. Първата стъпка бе в заявление за нарушаване на конституцията и правилника, а втората е днес, когато нарушението на правилника е факт и потвърждава заявлението преди това“.
Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна снощи в последните мигове на гласуването на бюджета на държавата.
Повод за гневната му реплика бе спорната процедура, която доведе до отхвърляне на вече гласуван два пъти текст за отпускане на 1 130 000 лв. за храма „Свети Ал. Невски“ и манастира „Св. Георги“ на Атон.

С остър тон Карадайъ призова мнозинството да уважава институцията председател на Народното събрание и да не кара Караянчева да нарушава основния закон и парламентарния правилник.

Скандалът тръгна в сряда през нощта, когато в чл. 6 на проектобюджета – за парите на Министерския съвет и дирекция „Вероизповедания“, залата изненадващо подкрепи предложение на депутата от левицата Васил Антонов. Той поиска отпускането на допълнителни 1 130 000 лв. за „Свети Ал. Невски“ и манастир „Св. Георги“ на Атон.
Предложението бе прието с гласовете на БСП, ДПС и на част от ОП.
От ГЕРБ не очакваха това, особено след като част от „патриотите“ гласуваха с опозицията по темата.
Така гласуваният бюджет на Министерски съвет стана невалиден, а парламентът трябваше да започне отначало да гледа целия бюджет. Менда Стоянова бе толкова изненадана, че дори извика: „Министерският съвет остава без бюджет“. В настъпилата суматоха управляващите отхвърлиха проектобюджета на Министерския съвет. След препирни в залата Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи тексът да бъде отложен за следващия ден.
Късно снощи Народното събрание стигна до тази „гореща“тема, което предизвика отново хаос в залата.
Финансовият министър Горанов и Менда Стоянова не знаеха как да реагират. На помощ им дойде Йордан Цонев, който предложи работещ вариант от парламентарната практика, с който хем да не се налага промяна на параметрите на бюджета заради гласуваните допълнителни пари, хем текстът на чл. 6 „да оцелее“. Вариантът на Цонев бе прост – събира се извънредно бюджетната комисия, изменя текстовете, предлага допълнителен доклад с редакционни поправки и гласува по този доклад.
От ГЕРБ не се съгласиха. Данаил Килиров предложи друга схема – прегласува се чл. 6 с промените на Васил Антонов, вече приети, а ако се отхвърли нормата – гласува се текстът на вносителя наново – все едно предложението на депутата от БСП не е приемано. Това предизвика скандал, защото и според разпечатката на гласуването от сряда предложението на Антонов е окончателно прието.
Тогава се намеси Цветан Цветанов, който предложи 30-минутна почивка. Цвета Караянчева свика извънреден Председателски съвет заедно с бюджетнататта комисия и юристи, които да измислят как да се излезе от заплетеното положение. Тогава се е взело решение парите за храмовете да се дадат с постановление на МС

След почивката лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не промени критичния си тон към мнозинството. Той обяви, че и Данаил Кирилов, и Йордан Цонев са прави – само че процедурата на Цонев е от времена, когато са се спазвали конституцията и правилника на Народното събрание, а тази на юриста от ГЕРБ – от времената, когато са се появявали протоколи от несъществуващи заседания на парламентарни комисии. По думите му Менда Стоянова се е „заразила“ от „модела Кирилов“.

Никой не го послуша, ГЕРБ си приложиха своя вариант и гласуваното вече решение за отпускането на 1 130 000 лв. за двата храма беше анулирано. Депутатите на ДПС не приеха това и напуснаха демонстративно залата с мотив, че са нарушени правилата.
БСП не участва в гласуването.
Министър Владислав Горанов защити решението, обясни, че бюджетът е сложна система от взаимосвързани показатели, които трудно се променят в хода на гласуването и пое ангажимент в рамките на бюджета на Министерския съвет двата храма да бъдат удоволетворени – чрек акт на МС. „Какъвто и да е резултатът – волята на Народното събрание по предложение на БСП и Васил Антонов ще бъде реализирана“, гарантира той.
Драгомир Стойнев от БСП се възмути от Горанов заради внушението на министъра, че депутатите трябвало да се съобразяват с внесеното от Министерския съвет, вместо да е обратното.

И Карадайъ благодари за ангажимента да бъдат отпуснати парите за двата храма. И обеща от ДПС да следят дали това ще се случи. Но предупреждението за оставката на Караянчева започва да виси.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар