Увеличение от 9 лева данък за кола, купена през 1994 г., не е голямо, коментира новината, че данъкът за автомобили на 15-20 години се вдига с 30%, а на такива над 20 г. – с 50% Цветелина Цанева от Съюза на вносителите на автомобили пред Би Ти Ви. Купувайки си кола, ние трябва да знаем, че си купуваме ангажимент и голяма отговорност. Данъкът обаче е несравнимо по-нисък като сума, ако го сравним например с парите, които даваме за смяна на летните гуми със зимни.

С 20% данък започваме да стимулираме закупуването на по-нови автомобили , а и да се грижим за екологията, коментира инж. Емил Панечв, председател на Съюза на автомобилистите в България.

Навсякъде в Европа се плаща повече, ако автомобилът е стар, коментираха още експертите. Аргумент против е, че никой не вижда къде отиват парите от тези данъци.

Новата мярка с данъците цели да стимулира подмяната на автомобилния парк с по-нови и по-чисти коли, коментира инж. Панчев, но не трябва да забравяме старите автобуси и товарните автомобили, които са основни замърсители на въздуха.