Каква трапеза да приготвим на Никулден

Никулден е един от най-обичаните български празници. Около 2 милиона души празнуват днес. Това е повод именици и техните близки да седнат около масата с вкусни гозби. Традиционно на този ден се яде шаран.

Пълненият шаран е най-предпочитаната рецепта за приготвяне. Шарън се почиства от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода и се поставя в намазата с олио тава. Пълни се с лък, моркови и добати. По желание се добавят и орехи. Задължителен елемент са резанчетата лимон. След като сложите плънката, шаранът се зашива и се залива с 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване.

Рибникът е най-известното ястие за Никулден. При него шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече.

Обредна пита

„На Никулден освен традиционният рибник, шаран или морска риба, присъстват и обредните хлябове. Те присъстват, защото хлябът е символът на живота.“, отбеляза пред агенция Фокус Мариана Кукушева – председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите.

Тя посочи, че освен шаран, на трапезата за Никулден трябва да присъства и варено жито, царевица, постни сърми, чушки и боб.

 

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар