Как пролетта влияе на здравето?

Влияе ли пролетта на здравето ни и как? Вижте някои от най-често срещаните здравословни проблеми през пролетта. Как пролетта влияе на здравето?

Вижте няколко начина, по които пролетният сезон влияе върху здравословното ни състояние.

Пролетните алергии
Пролетните алергии са най-големият здравословен проблем, с който мнозина се сблъскват. Причинител на пролетните алергии е поленът. Поленът представлява малки частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици лесно се вдишват и създават редица проблеми у някои хора. Когато поленовите частици попаднат в организма, тялото започва да отделя антитела. Тези антитела обикновено се борят с бактерии и вируси. Когато антителата „нападнат“ алергените тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и други ,които свързваме с алергиите.

Ако сте по-чувствителни, можете да изпитате симптомите на алергична астма, при която имате проблеми с дишането или тежест в гърдите. Често през пролетта много хора страдат от алергичен конюктивит, лечението на който задължително трябва да бъде назначено от лекар. Хората, които страдат от синузит и други заболявания на синусите, също усещат влошаване на симптомите през пролетта.

Ако и вие страдате от пролетни алергии, най-добре да посетите лекар. В повечето случаи се изписват антихистамини и деконгестанти за облекчаване на симптомите, докато пролетта отмине.

Смяната на часа и пролетната умора
Смяната на часа влияе негативно на мнозина. Човек се чувства отпаднал и недоспал като цяло, зачестяват главоболията и мигренозните пристъпи. В тези периоди човек има нужда от повече сън от обикновено и смяна на хранителният режим. Много хора започват да приемат хранителни добавки или витамини, за да са по-енергични.

Настинка
Заради променливото време през пролетта, много от хората са застрашени от настинка. В комбинация с отслабения заради зимата имунитет, имате рецепта за няколко дни на легло. Как да се предпазим? Просто следвайте най-простите правила – яжте много плодове и зеленчуци, движете се, мийте често ръцете си и не забравяйте да проветрявате помещенията, в които стоите. Важно е също така винаги да имате връхна дреха и чадър, за да сте подготвени за капризното пролетно време.

Кърлежите и болестите, които пренасят
С избуяването на растителността, вече сигурно сте попаднали на първите за годината кърлежи. Те пренасят редица болести, най-популярна от които е Лаймската болест. За да се предпазите от кърлежите, ви съветваме да избягвате да се разхождате с оголени крака през затревените площи. Оглеждайте добре дрехите, панталоните, чорапите и обувките си след разходка сред природата, обезпаразитете домашните любимци.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар