Грип

Грипът е остро инфекциозно заболяване – най-широко разпространената инфекция в света. Грипният вирус идва внезапно като буквално ни сграбчва. Първите симптоми на грип са повишена температура (38-39 градуса), болки в мускулите, втрисане и главоболие. След ден-два към неразположението на болния вече се добавят кашлица и хрема.

Някои билки се прилагат при симптоми на грип поколения наред. Те могат едновременно да предпазват от заразяване и да облекчат симптомите.

Ехинацея– археологически разкопки са показали, че ехинацеята се е прилагала от повече от четиристотин години, за лечение на инфекции, ухапвания от змии и рани. Тази билка укрепва имунната система и предпазва от много патогени, включително и грипния вирус. Научни изследвания показват, че в ехинацеята се съдържа ензим, който разрушава вирусната невраминидаза, благодарение на която вирусите преодоляват защитата на организма.

Плод от бъз – използва се от векове като тоник при настинки, грип и инфекции на синусите. Освен това плодът от бъз помага за намаляване на треската, пречистване на кръвта и изчистване на организма от патогенни микроорганизми.

  Открийте тайните на билката маточина за живот без болка

Джинджифил– свежият корен от джинджифил, със своето затоплящо действие, се използва от древността в азиатската, индийската и арабската медицина. Със своето мощно противовъзпалително действие, джинджифилът се прилага при настинки, грип, главоболие и болезнена менструация. Джинджифилът подсилва имунитета и повишава изпотяването, а по този начин и улеснява отделянето на патогените от организма.

Андрографис – използва се в аюрведическата медицина за лечение на инфекции на горните дихателни пътища и синузити. Според някои проучвания, андрографисът облекчава кашлицата, зачервеното гърло и намалява главоболието и температурата. Според друго проучване, билката намалява тежестта и продължителността на боледуването от грип.

Еупаториум (див коноп) – стимулирайки имунната система, намира приложение в лечението на грип и фебрилни състояния. Това е мощна билка, която съдържа над двайсет полезни вещества, в това число калций, хром, магнезий, ниацин, селен, витамин А, витамин С и цинк. Според много билколечители, това е най-доброто билково средство срещу грип. Освен това, еупаториумът се прилага при алергии, ревматизъм, наранявания и счупване на кости, инфекции на пикочните пътища и жълтеница. При наличие на висока температура се препоръчва прием на отвара от билката, до пет чаши дневно.

  200 вируса на настинката ни атакуват през есента

Източници: credoweb и pharmacy-bg.com