Проф. Стоян Денчев

Аз съм БЪЛГАРИН и всяко незачитане на историческата правда, която е в ущърб на моята Родина, дълбоко ме огорчава и ме възмущава.

Не е честно, независимо от поводите за това, да се изопачава историята, следвайки някакви конюнктурни политически причини. Още повече, че това се случва на 24 май – най-светлия български празник, и то от президента на една велика страна – Русия. Това изказване на г-н Путин днес има ефекта на атомна бомба, пусната върху България.

Питам се защо и не мога да намеря СМИСЛЕН отговор на въпроса, вероятно защото в условията на словесна атака, най-силното „оръжие“ са фактите. Непознаването на културата, историята и тяхната географска обвързаност ни принуждава да поставим нови граници – граници между нас – хората. В нашето общо историческо минало многократно са били поставяни и променяни териториалните граници тук на Балканите, но границите на духа – НИКОГА !!

По този повод бих искал да припомня думите на уважавания РУСКИ УЧЕН – акад. Лихачов, който пръв, в условията на тоталитаризма дръзна да заяви на висок глас, че България е ДЪРЖАВАТА НА ДУХА, именно заради цивилизационното дело на Светите братя Методий и Кирил и на техните ученици!!

  Путин поздрави Тръмп за победата

А и догодина ще се чества забележителен юбилей – 140 години от освобождението на България от турско робство, а не на Македония … Нали!!

Автор: Проф. Стоян Денчев
Източник: Епицентър