И у нас има хора против задължителното ваксиниране срещу Covid-19

"Имунизация не е равно на ваксинация" – под това мото днес пред Министерството на здравеопазването ще се проведе протест, организиран от Обединени родители – обединение, което включва над 17 формални и неформални родителски и граждански формации, съобщава Радио Варна.

Излизаме провокирани от думите на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който заяви, че при тежка вълна на Covid- 19 детските градини ще работят само за деца на ваксинирани родители, че здравните работници в социалните заведения трябва да са ваксинирани, каза Лилия Божкова от организаторите. Протестиращите се опасяват от подготвяне на задължително ваксиниране срещу Covid-19, което е в нарушение на Конституцията, Хартата за правата на човека и опит за нарушение на Конвенцията за правата на детето, каза още Лилия Божкова.

„Тези неща ние смятаме за опит за принуда за ваксинация, а между ваксинация и имунизация има съществена разлика. Имунизацията създава траен имунитет, а това в момента с ваксинацията под това, което аз лично разбирам, е че се предполага, че дори и да се заразиш с коронавирус ще го изкараш по-леко. Това, обаче, не е гарантирано – това е предположение.

Принуда е дори и ако с някаква заповед се спусне това, че децата на неваксинирани родители няма да ходят на детска градина. Кой ще ги гледа тези деца? Родителите ще останат без работа. Ами част от тях бяха година и половина безработни. В такъв случай те ще останат гладни. А се твърди, че сме демократична и правова държава. Ще се окаже, че не сме нито едното, нито другото.”, заяви Лилия Божкова.

Тя посочи, че няма информация дали представители от областите Варна и Добрич ще се включат в протеста довечера пред министерството на здравеопазването. По думите на Лилия Божкова голяма част от живеещите в двете области са „ за съжаление дълбоко заспали с широко отворени очи”.

„Не искам да обидя никой лично. Може би има и будни хора там, с които не се познавам. В групите ни в социалните мрежи има представители от двете области. Ето например в Хасково ще има протестни действия на местно ниво. Не е задължително да дойдат в София. Ние знаем, че разходите за едно пътуване не са маловажни за всяко едно българско семейство, но може да си направят на местно ниво пред кметството, пред най-голямата болница...И то не е късно все още да се направи спонтанен протест, който да подкрепи този в София.”, каза още Лилия Божкова.

Тя апелира за подкрепа на първо място лекарите, а след тях и учителите, защото те са хората, които са пряко засегнати от тези действия. Лилия Божкова смята, че всеки трябва да запази правото си на лично решение дали да се ваксинира или не.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар