Искрено и лично! Плевнелиев за Бай Ганьо и Европа, ни дума за Деси

Президентът има своите аргументи, всички сме длъжни да ги чуем. С някои от тях съм съгласен, с други не. Това заяви Росен Плевнелиев в коментар на ветото на президента Румен Радев на антикорупционния закон.

Той обаче не уточни с кои от аргументите на Радев е съгласен. Ветото на президента бе отхвърлено вчера от правната комисия и тези дни ще се гледа в пленарната зала.

Трябва да си дадем сметка, че много пъти досега променяме законодателството, това е 6-ата реформа в законодателството, от която хората до момента не виждат реални резултати, заяви Плевнелиев.

„Вярвам в искрените намерения на управляващите да подобрят нещата. Въпросът е в правоприлагането, ние не сме силни в това. Какъвто и закон да бъде направен, ние трябва да го прилагаме добре, за да даде резултати“, допълни той.

Вярно е, че правилата не важат по един и същи начин за всички, но е вярно, че зависи от всеки един от нас да спазва правилата, за да изисква след това от държавата и институциите това, категоричен бе Плевнелиев.

„С тези 9 протеста показваме, че още не сме се разделили с робската ни психика, че някой друг ще ни реши проблемите“, коментира бившият президент предстоящите протести в столицата днес.

„Левски ни учеше да изградим собствения си капацитет, за да се освободим сами, този процес още не е приключил. Голям оптимист съм за председателството, защото правителството ще капитализира усилията на поколения български политици на Балканите“, каза още Плевнелиев и поздрави премиера Борисов за политиката му в региона.

По думите му това е най-смисленият приоритет – България да е фактор и да има водеща роля на Балканите,отчете бившият държавен глава и похвали премиера за моста между Турция и Европа.

„Ползите за България са огромни, когато прожекторите на света са насочени към нас, коментира Плевнелиев председателството ни. Някои от тях са вече видими – беше подписан договорът с Македания, бе признато българско малцинство в Албания. Вече берем плодовете“, допълни той.

Трябва да кажем край на партизирането, за да покажем най-доброто от себе си, категоричен бе Плевнелиев.

„От времето на Бай Ганьо до днес ние, българите, като че ли искаме да покажем само най-лошото. Иска ми се да си повярваме – че не сме най-корумпираните и най-лошите, и да покажем успехите си пред света, доброто развитие на икономиката ни, и преди всичко националната ни цел – да бъдем доверен партньор на Европа и добър съсед на Балканите“, допълни той.

„Национално безобразие и безотговорна политика е десетки години да оставим 1/3 от територията на България и най-бедните региони – планинските, да не могат да се развиват заради някакво екорешение, което не отговаря на никаква юридическа база“, каза пък Плевнелиев за протестите за втори лифт на Банско.

Според него тези протести не са символ на бъдещи политически действия, но говорили за това, че политиците не са си свършили работата. Броженията били символ и на ниско доверие на гражданите към институциите.

„Това доверие е абсолютно заслужено, тъй като през годините някои от институциите отказаха да гарантират справедливост в много сфери, каквато хората очакваха от тях“, допълни Росен Плевнелиев и даде за пример здравеопазването.

Източник: dnes.bg

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар