Окръжен съд Русе

Група деца между втори и четвърти клас, участващи в проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе гостуваха в Окръжен съд – Русе. Събитието се състоя в Мраморната зала на Съдебната палата, където с тях се срещна окръжен съдия Татяна Черкезова.

Поводът за посещението беше именно проектът, по който децата се запознават с архитектурата. Затова съдия Черкезова им разказа за продължителния строеж на Русенската съдебна палата и знаменателното откриване преди почти 80 години. Вниманието им беше насочено към мраморните колони и гранитния под, извитото двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци, които приковават погледа. Беше обяснено значението на стъклописите, латинските поговорки, изписани на тях, както и смисълът на композициите „Грехопадение“, „Съдът“, „Наказанието“, „Разкаянието“ и „Изкуплението“, изобразени по стъклата на Мраморната зала. Съдията не пропусна да отбележи и специалния ред за влизане в сградата, след което отговори подробно на многобройните въпроси на гостите, част от които бяха: „Работите ли в събота и неделя?“, „Колко човека работят в сградата?“, „Колко пари е струвал строежа на Съдебната палата?“, „Колко дела се разглеждат на ден?“.

  Огромен интерес към изложбата, посветена на 140 години от създаването на Русенския съд

На финала всяко дете получи Конституция на Република България и информационна брошура, представяща правата и задълженията на лицата свидетели и жертви на престъпление.