Окръжен съд Русе

Група деца между втори и четвърти клас, участващи в проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ гр. Русе гостуваха в Окръжен съд – Русе. Събитието се състоя в Мраморната зала на Съдебната палата, където с тях се срещна окръжен съдия Татяна Черкезова.

Поводът за посещението беше именно проектът, по който децата се запознават с архитектурата. Затова съдия Черкезова им разказа за продължителния строеж на Русенската съдебна палата и знаменателното откриване преди почти 80 години. Вниманието им беше насочено към мраморните колони и гранитния под, извитото двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци, които приковават погледа. Беше обяснено значението на стъклописите, латинските поговорки, изписани на тях, както и смисълът на композициите „Грехопадение“, „Съдът“, „Наказанието“, „Разкаянието“ и „Изкуплението“, изобразени по стъклата на Мраморната зала. Съдията не пропусна да отбележи и специалния ред за влизане в сградата, след което отговори подробно на многобройните въпроси на гостите, част от които бяха: „Работите ли в събота и неделя?“, „Колко човека работят в сградата?“, „Колко пари е струвал строежа на Съдебната палата?“, „Колко дела се разглеждат на ден?“.

  Съдии и адвокати от страната преминаха юридическо обучение в Окръжен съд - Русе

На финала всяко дете получи Конституция на Република България и информационна брошура, представяща правата и задълженията на лицата свидетели и жертви на престъпление.