Проектът „Хорнсий“ ще се реализира върху повече от 400 квадратни километра на около 120 км от брега на Йоркшир, Великобритания. Проектът е дело на датската ветроенергийна компания DONG Energy, която планира да изгради най-голямата в света офшорна вятърна ферма. Очаква се тя да започне да произвежда електричество около 2020 година.

Очаква се „Хорнсий“ да бълва чудовищната за вятърна ферма мощност от 1, 2 GW. Това посвоему е чист рекорд, понеже никой друг вятърен парк до момента не е минавал бариерата от 1 GW. В него ще работят 190-метрови 7-мегаватови вятърни турбини, които ще захранват 1 милион великобритански домове.

В свое изявление, държавният секретар по енергетиката и климатичните промени във Великобритания похвали плана заявява, че страната „…е световен лидер в офшорната вятърна енергия и… инвестицията показва, че ние сме отворени за бизнеса“.

Проектът „Хорнсий“ ще разкрие 2000 работни места по време на изграждането на съоръженията, а след влизането им в експлоатация, около 300 човека ще се занимават с поддръжката им. Това само по себе си говори, че „Хорнсий“ ще настъпи сериозни интереси в икономиката на Обединеното кралство.

  Тони Блеър: Не трябва да напускаме ЕС, ако го решим като народ