Стигна се до сблъсъци с полицията и арести в Калифорния

Тръмп

иляди души се събраха в няколко американски града на демонстрации, на които призоваха президента Доналд Тръмп да публикува декларациите си за доходи и платени данъци.

Досега милиардерът-президент отказваше да направи този жест, израз на прозрачност, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Протестите се организират малко преди крайния срок за деклариране на доходите в САЩ за 2016 г. Тази година крайният срок е 18 април.

В демонстрацията във Вашингтон протестиращите носеха плакати, на които пишеше: „Какво криеш?“ и „Истинските мъже плащат данъците си“. Демонстранти бяха донесли и голяма надуваема кукла с лика на Тръмп, но с формата на кокошка. Според Франс прес тя е символизирала предполагаемия страх на президента да оповести данъчната си декларация.

Според участници в протеста Тръмп се страхувал да го направи, защото на яве щели да излязат данни за съмнителни или незаконни инвестиции.

Няколко демонстранти дори се бяха подредили покрай път в близост до курорта на Тръмп във Флорида – Мар а Лаго. Там президентът и семейството му прекарват Великденските празници, предаде ДПА.

  Тръмп убеждава Виетнам за по-голямо сътрудничество

В Бъркли в Калифорния протестът прерасна в сблъсък с полицията в местен парк и най-малко 21 души бяха арестувани, предаде Франс прес.

ТАСС допълва, че протестите са били в над 150 града, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия, Лос Анджелис, Бостън, Сан Франциско и др.

Всички доскорошни президенти или кандидат-президенти публикуваха декларациите си за доходи и данъци за една или за няколко години. Тази традиция цели да бъде констатирано дали има евентуални конфликти на интереси.

Законът задължава публикуването на финансова декларация, която дава приблизителна оценка за притежаваното състояние, за дълговете или доходите, но не позволява да се провери колко данъци са били платени, отбелязва Франс прес.

източнк: днес.бг