Българи, живеещи в чужбина, измислиха нова схема как да си изкарат на аванта дълга ваканция, пише dnes.bg

Нашенците се завръщат в родината и с личната си карта теглят между 2 и 5 бона бърз кредит, с който отиват на море. След като свърши почивката, веднага заминават обратно на гурбет, като “забравят” да погасяват вноските.

“Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от емигранти. Голяма част от тях работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще си върнат парите”, заявиха от фирма за бързи заеми пред “Стандарт”.

От фирмите коментираха, че нямат притеснения, защото някои от длъжниците имали имущество в България.

“Въпреки че не получават доходи у нас, в рамките на ЕС имаме възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели”, обясняват кредиторите.
Наскоро стана ясно, че бързите кредити нарастват с близо 15%, като размерът им се увеличава за шесто поредно тримесечие.

Финансовият консултант Стойне Василев пък коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че заемането на бързи кредити се превръща в сериозен риск, когато средствата биват използвани за покупка на продукти като скъпи телефони, техника, почивки и екскурзии, които се връщат в рамките на година.

  ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

“В тези случаи закъснението дори с една вноска може да вкара заемополучателите в дългова спирала”, обясни той.

Според финансовия консултант при подобно развитие на събитията се правят две основни грешки, а именно – тегленето на още кредити или избягването на фирмата, отпуснала заема, или на колекторската компания.