„Грийнпийс“ няма общо с тиражирания в българските медии „черен списък на най-отровни с ГМО храни“, публикува международната организация на своя официален български сайт. През последните години организацията ни не е публикувала цялостно изследване по темата, допълва още тя.
По-надолу можете да прочетете останалата част от изявлението.

Позицията на „Грийнпийс“ по темата за генетичното инженерство остава следната:

Генно модифицирани организми не трябва да бъдат освобождавани в околната среда, тъй като няма адекватно научно разбиране за тяхното въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Застъпваме се за предприемането на незабавни временни мерки, като например етикетирането на генно модифицирани съставки и сегрегацията на генно модифицирани култури и семена от конвенционалните.

Противопоставяме се на всички патенти за растения, животни и хора, както и патенти за техните гени. Животът не е индустриална стока. Когато принуждаваме различни форми на живот, както и хранителната ни система в световен мащаб, да съответства на икономически модели, създадени от човека, а не на техните природни такива, ние го правим на свой собствен риск.

  Какво трябва да знаем за генномодифицираните храни?

Научният напредък на молекулярната биология има голям потенциал за увеличаване на нашето разбиране за природата, както и да предостави нови медицински инструменти. Този напредък обаче не трябва да бъде използван като оправдание за включването на околната среда в гигантски генетичен експеримент, подбуден от търговски интереси. Биоразнообразието и целостта на околната среда като елементи на световната хранителна система са твърде важни за нашето оцеляване, за да бъдат изложени на риск.

Източник: „Грийнпийс“