Владислав Горанов

Обединените патриоти и ГЕРБ имат амбицията за едно стабилно правителство. Това каза в предаването „Събуди се…“ в ефира на Нова ТВ, бившият финансов министър в кабинета „Борисов 2“ Владислав Горанов. На въпрос до къде са стигнали в преговорите, Горанов призна, че не са напреднали много, въпреки че са начертали репери, около които да водят диалог.

По думите му патриотите проявявали и завиден разум да изчистят първо политическите различия с ГЕРБ и приоритетите преди да говорят за участието си във властта и разпределението на министерски постове.

Проблемът на решението за пенсиите е – не че ние не искаме да се увеличават пенсиите, а че ние търсим дългосрочно стабилно управление. Рязкото увеличение на пенсиите, освен че дебалансира модела ражда и доста въпроси как един допълнителен ресурс може да се вмести в бюджетната рамка, защото ако не намалим други разходи това означава увеличение на дефицита, оттам и на дълга“, коментира Горанов.

Горанов посочи, че патриотите трябва да имат шанс да запазят своята физиономия. По думите му през цялата кампания те са говорили само в тази насока, друг бил въпросът, дали той им е донесъл резултатът, който са искали. Горанов коментира, че сега те имат 27 депутата, а само Волен Сидеров в предишния парламент е имал 24 депутати.

  ГЕРБ спечели безапелационно, Борисов трябва да е премиер, отсече Дянков

„Така или иначе, те имат виждане, че приоритетно увеличение на разходите на пенсии трябва да се направи. Каквото и да мислим ние от ГЕРБ трябва да намерим начин да постигнем консенсус„, заяви Горанов. Горанов коментира още, че засега патриотите стоят близко до първоначалните анонси. Той бе категоричен, че въпросът с пенсиите няма да блокира преговорите за съставяне на правителство.

Владислав Горанов изтъкна, че като личностни качества и тримата са разумни хора, със значителен политически опит. По отношение заявките на патриотите от предишния парламент за промяна в плоският данък и отпадането му, Горанов бе категоричен, че ГЕРБ в предизборната си програма не предвижда промяна с данъците. „Мисля, че това не е тема, по която ще имаме различия“, коментира още той. Относно предходни провокативни изказвания на Волен Сидеров срещу ГЕРБ, Горанов бе категоричен: „Няма да излезе интрига от противопоставянето между нас и патриоти“.

изтичник: нюз.бг