Писма и жалби

Родители и деца още чакат дългоочаквания ремонт на опасната сграда на началното училище „Васил Левски“ в кв. „Аспарухово“ във Варна, информира Moreto.net.

Вече година и 7 месеца постройката е затворена, след като в края на декември 2017-та година беше обявена за опасна поради некачествен строеж и последвалите след това течове. Близо 400 ученици бяха изведени и трябваше да бъдат временно настанени в детските и учебни заведения в квартала, но по една или друга причина те все още са там.

В края на юли миналата година родителите на учениците влязоха в сградата на Община Варна, за да потърсят сметка на управляващите – кога училището ще бъде ремонтирано и техните деца ще влязат отново в класните стаи. Тогава им беше отговорено, че това ще стане на 31-ви декември 2018 г., което не се случи.

Седмица по-късно стана ясно, че дългоочакваният ремонт на опасната сграда вече е започнал. За срок от 12 месеца бе подписан договор с избраната фирма-изпълнител „БГ Ленд Ко“ ООД, като очакванията бяха строително-монтажните дейности да приключат до 5 месеца след разкриването на строителната площадка. Общата сума за изпълнението е в размер на 1 млн. 27 хил. лв. без ДДС.

  Стръмната и непочистена Ул. "Злетово" в кв. Аспарухово с риск да се превърне в кървава играчка /СНИМКИ и ВИДЕО/

По думите на родителите обаче ремонт не е започвал, а за цялото време от както е затворено училището е изкъртена само дограмата. За да разберат дали учебното заведение ще бъде най-после ремонтирано и кога, в края на миналия месец настойниците на децата са изпратили писма и жалби до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев, омбудсмана Мая Манолова и кмета Иван Портних. Родителите са събрали и над 1600 подписа с надеждата, че ще получат отговор на единствения ги вълнуващ въпрос и най-вече да видят отново децата си в училището, което те са избрали да учат.

Припомняме, че сградата на НУ „Васил Левски“ беше вдигната през 2011 г. за около 5 млн. лв. на мястото на порутена сграда с външна тоалетна. Тогава изпълнителят на строителството пловдивската фирма „Стоянстрой“ ЕООД увери, че са използвани материали от най-висок клас.

Ние от редакцията на Спътник искрено се надяваме, че ще се намери човек на служба, който осъзнава мащабите на това злодеяние – 5 млн лева за строеж на не каква да е сграда, а на училище, а след това милион и четвърт за ремонт, който над година и половина не е започнал. Чудим се как може местната власт да се държи като сляпа и безпомощна. Питаме къде са контролните органи, кои поименно са натоварените лица с отговорността да следят изпълнението на обществения интерес? Защо не го правят? Защо е нужно родителите на учениците да вземат нещата в свои ръце? 2019 година. 12 години след като България стана член на Европейския съюз. Уважаеми представители на местна и централна власт, това ли ви е напредъкът? Това ли са ви постиженията? Двойкаджии ли бяхте навремето, та така мразите училищата? Или просто толкова си можете – за срам и позор?

  Един от най-добрите художници в света с изложба днес в читалището на Аспарухово