Цацаров Румъния Споразумение

Главният прокурор на Република Румъния Богдан Лику е на посещение у нас, по покана на българския си колега Сотир Цацаров. В състава на ръководената от г-н Лику делегация е и ръководителят на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/ към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Румъния г-н Феликс Банила.

Днес, 09.07.2019 г., Сотир Цацаров и Богдан Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Румъния. Споразумението има за основна цел улесняването на сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни и създаването на постоянен работещ механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания.

Визитата на румънският главен прокурор в София следва посещението на Сотир Цацаров в Букурещ преди месец, когато бе подписан Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма /DIICOT/.

Освен срещи с ръководството на Прокуратурата на Република България и в Специализираната прокуратура, програмата на румънските гости включва и среща с Прокурорската колегия на ВСС.

  Евроексперти идват в края на май, за да анализират българската прокуратура

 

Богдан Лику е главен прокурор на Генералната прокуратура  при Върховния касационен съд на Румъния от 2019 г. Преди това в продължение на 6 години е бил заместник – главен прокурор. Има 23-годишен стаж  като магистрат. В професионалната си кариера се занимава приоритетно с разследване на пране на пари и други тежки престъпления.