Новият закон изисква от големите медии в срок от 24 часа да премахват неприемливото съдържание

фалшиви новини

Германия прие един от най-строгите закони в света за борба с фалшивите новини и езика на омразата

Властите в Германия планират глоби в непознати досега размери на социални медии, които разпространяват фалшиви новини, публикации с езика на омразата и друго неприемливо съдържание.

Немският парламент вече гласува предложения закон, но той ще влезе в сила през октомври 2017 г., след провеждане на федералните избори, насрочени за септември. Под ударите на закона ще попаднат социални мрежи и големи медийни компании, от които ще се изисква да отстраняват неприемливото съдържание до 24 часа след подаване на жалба.

Освен това социалните медии ще бъдат задължени да премахват материали, чиято противозаконна природа не е толкова очевидна, като срокът в подобни случаи е удължен до 7 дни. Новите правила ще важат за сайтове с аудитория над 2 млн. потребители.

Това е един от най-строгите закони от подобен род в света, коментира BBC. Глобите започват от 5 млн. евро и могат да нараснат 10 пъти, т.е. до 50 млн. евро, в зависимост от сериозността на ситуацията.

  Германия призна: Прекратяването на разговорите за Сирия показва, че сме безпомощни

Законът вече предизвика остра критика от страна на правозащитни групи и представители на медийната индустрия, които го считат за трудноизпълним. Противниците на закона са убедени, че заради кратките срокове за оценка на материалите, медийните компании ще започнат да премахват всякакво спорно съдържание, за да избегнат риска от глоби.

Източник: TechNews.bg