Урсула фон дер Лайен

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен отхвърли претенцията на американския президент Доналд Тръмп, че Германия дължи на НАТО и САЩ „огромни суми“ пари за отбрана, съобщава „Ройтерс“.

„Няма дългова сметка в НАТО“, посочва Фон дер Лайен в изявление, добавяйки, че било погрешно да се свързва целта на Алианса неговите страни членки да харчат минимум 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана до 2024 г. само с НАТО.

Разходи за отбранителни нужди също така отиват в мироопазващите мисии на ООН, в нашите европейски мисии и в нашия принос към борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държва„, допълни германският министър на отбраната.

По думите ѝ, всички искали тежестта да бъде разпределена справедливо и за да се случи това, е необходимо да има „модерна концепция за сигурност“, която включва модерно НАТО, но също така и европейски отбранителен съюз и инвестиции в Организацията на обединените нации.

Тръмп обяви в профила си в „Туитър“ вчера, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон, че Германия „дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ, които трябва да получат средства за мощната, много скъпа отбрана, която осигуряват на Германия!“

  Сеул и Токио разгъват ПВО системи по границите срещу Северна Корея

Тръмп призова Германия и други страни членки на НАТО да ускорят усилията си за посрещане на целите на НАТО относно военните разходи.

Германските военни разходи ще се увеличат с 1,4 млрд. евро до 38,5 млрд. евро през 2018 г., цифра, която се очаква да съставлява 1,26 на сто от брутния вътрешен продукт на Германия, уточни по-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле.

През 2016 г. военните разходи на Германия възлизат на 1,18 от БВП.

източник: нюз.бг