Френското правителство обяви плановете си през следващите пет години да инсталира слънчеви фотоволтаични панели върху 1000 км пътища. Целта е да се предоставя възобновяема енергия за 5 милиона души или около 8% от френското население. Соларните пътища ще използват специални панели Wattway – фотоволтаична технология, представeнa през октомври миналата година от голямата френска фирма Colas. Според министъра на екологията и енергетиката на Франция Сеголен Роял, проектът „Позитивна енергия“ ще се финансира чрез повишаване на данъците за изкопаемите горива. Това решение Роял определя като „естествено“ предвид ниските цени на петрола.

Франция не е първата страна, която планира да павира пътища със слънчеви панели. През 2014 г. Нидерландия инсталира първата в света велосипедна алея със слънчеви панели. Френските планове обаче за 1000 км соларизирани пътища са най-амбициозните. Според френската агенция по околна среда и управление на енергията, четири метра соларизирано пътно платно е достатъчно да покрива енергийните нужди на едно домакинство, без отоплението, а един километър може да генерира достатъчно електричество за 5000 жители.

Франция павира 100км пътища със слънчеви панели

Франция павира 100км пътища със слънчеви панели

Соларните пътища ще бъдат покрити с Wattway панели – технология, на която бяха нужни пет години за разработване. Този тип панели могат да бъдат монтирани директно върху съществуващата настилка. Те събират слънчева енергия с помощта на тънък филм от поликристален силиций. Дебелите 7 мм ленти са достатъчно закалени, за да издържат на всички видове трафик, включително теглото на голям камион с 6 гуми, и осигуряват достатъчно сцепление, за да се предотврати плъзгане.

Франция павира 100км пътища със слънчеви панели

Франция павира 100км пътища със слънчеви панели

Според изпълнителния директор на Colas, Ерв Льо Бук, панелите Wattway са успешно тествани чрез „цикъл от преминаване на един милион превозни средства, или 20 години на нормално движение по пътищата, и повърхността не се изменя“. Панелите са издържали успешно и теста за почистване със снегорин, макар компанията препоръчва работа на машините с “малко повече внимание“, отколкото при конвенционална настилка.

  Подкрепа: 27 прочути и влиятелни французи обясниха на света защо Бокова трябва да оглави ООН

Местата, на които ще се инсталират панелите, още не са определени. Очаква се данъкът за изкопаеми горива да донесе 200-300 милиона евро финансиране на проекта.