сок

Подходящо избраните храни, дисциплината по време на хранене и размера на порциите биха могли да бъдат най-доброто средство за борба с рака.

Работата е там, че една трета от видовете рак са свързани с храненето. Оттук излиза, че правилната диета може много да намали опасността от появата на заболявания.

А ако се вземе предвид, че раковите тумори се развиват бавно, следва, че има време да се забави и даже да се спре този процес.

Става дума главно за зеленчуци и плодове с оранжев, жълт и зелен цвят.

Морков

Морковът е богат на един от най-необходимите антиоксиданти, способни според специалистите да защитят от рак – бетакаротин. Изследвания в Харвардския университет установили, че бетакаротинът е токсичен за клетките на злокачествените тумори, забавя растежа на раковите клетки в белите дробове и променя белтъците, необходими за растежа на туморите. В тялото бетакаротинът може да се превръща в ретинолова киселина, която преминава клинични изпитания като лечебно средство против някои форми на рака.

  Киселото зеле ни предпазва от рак

Цитрусови: лимони, портокали, грейпфрути, мандарини

Цитрусовите съдържат всички класове естествени съединения (каротиноиди, флавоноиди и др.), всяко от които неутрализира силните химични канцерогени. И може би те са най-ефективното средство против рак на задстомашната жлеза.

Домати

Установено е, че пигментът ликопен, придаващ червения цвят на доматите, снижава риска от развитие на рак на задстомашната жлеза и напротив, ниското съдържание на ликопен в кръвта означава повишен риск от рак на този орган. Удивителното е, че ликопенът се съдържа във всички продукти от домати, включително сосове, доматени пасти и дори кетчуп.

Дини и кайсии

Както и доматите, дините и кайсиите съдържат същия антиоксидант, който неутрализира свободните радикали на кислорода, предизвикващи рак. Освен това кайсиите съдържат в по-голямо количество бетакаротин, „борещ се“ с рака на белите дробове.

източник: блиц