d (1)

За евентуалното разпадане на блока една от причините ще бъде икономиката.

Въпреки оптимизма на Брюксел и затягането на данъчния контрол, проблемите с общата валута на Стария континент не са преодолени. „Страните от Еврозоната отбелязват изключително нисък ръст – едва 0,3 процента. В същото време безработицата в Гърция и Испания остава на рекордно високо ниво – 25 и 23 на сто съответно“, се отбелязва в статията. Изданието припомня, че мерките за икономии са довели до ръст на екстремизма в Италия и Гърция.

„Управляващите социалдемократи в Лисабон също са поели курс към антикапитализма. Съдейки по резултатите от парламентарните избори в Испания – новото правителство в Мадрид най-вероятно ще тръгне в същата посока“, прогнозира авторът на материала. „В статията се отбелязва още, че кризата с бежанците усложнява ситуацията. Брюксел вместо да защитава европейските ценности, отваря границите и заплашва цивилизацията от унищожение“, смята журналистът.

Според изданието, ако положението се влоши още повече, реториката на ЕС за мир и единство ще се превърне в думи на вятъра. „Масовите митинги срещу тероризма може да се превърнат в антиправителствени демонстрации“, заключава сътрудникът на лондонския вестник.