ЕС назначи хора да връщат мигрантите

Мигранти Бежанци

Граничната агенция на ЕС съобщи днес, че е открила нов отдел, които ще се занимава само с връщането на имигрантите, на които е отказан престой в Европа в родните им страни.

Отделът ще се състои от 690 души, които са командировани от страните членки на ЕС и от Шенгенската зона.

Засега щатът е попълнен само на 57%, но се очаква екипът да бъде подсилен в идните месеци.

ЕС разшири мандата на граничната си агенция миналата година, като я натовари освен да помага за охраната на външните граници на Съюза и да ускори връщанията на незаконните мигранти.

Отделът за връщанията ще помага за идентифицирането на имигрантите, които нямат документи за самоличност, ще им издава временни документи за експатриация, ще ескортира определените за извеждане лица и ще организира обратните полети от европейските държави.

Част от състава на агенцията ще наблюдава дали националните власти спазват правилата на имигрантите, други специалисти по правата на децата ще се занимават с непридружените непълнолетни.

  Кр. Георгиева: Бежанската вълна е като цунами, което може да ни удари

Европейските експерти обаче няма да се месят при вземането на решенията кои имигранти да получат право на престой и на кои той да бъде отказан. Това ще е изцяло отговорност на националните власти в страните, в които те са подали молби за убежище или са били регистрирани.

Шефът на граничната агенция Фабрис Лежери уточни, че повечето от специалистите ще бъдат изпратени в Гърция и в Италия, където имат най-голяма нужда от помощ и местните власти са претоварени. Според него след като те заработят, процесът на връщанията значително ще се ускори.

През 2016 г. 10 700 незаконни имигранти с отказан престой в ЕС са били върнати с 232 полета в родните си страни. 908 души са изпратени обратно от Гърция в Турция по силата на сделката между Брюксел и Анкара за спиране на миграционната вълна.

По данни на граничната агенция на ЕС 364 000 души са новопристигналите имигранти в Европа през миналата година. 2672 сирийски бежанци от турските лагери са приети в ЕС. 9934 души от Гърция и Италия са разселени във вътрешността на ЕС, включително 29 в България.

  Готвят лагер за мигранти за 4 км от „Албена“, втори – до „Камчия
 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар