Реджеп Ердоган

Реджеп Ердоган продължава с нападките по всички фронтове. След като в продължение на месеци обвиняваше европейските страни във фашизъм и нацизъм, сега държавният глава на Турция захапа Израел.
Той сравни израелската политика към палестинците с расистките мерки по време на сегрегацията в ЮАР, предава ДПА.

Той също призова САЩ да не преместват посолството си от Тел Авив в Йерусалим. Подобен ход е „изключително погрешен“ и подобни разговори трябва да бъдат прекратени, подчерта той по време на събитие в Истанбул с фокус Йерусалим.

Американският лидер Доналд Тръмп обеща посолството на САЩ да бъде преместено в Йерусалим. Миналата седмица президентът на САЩ се срещна с палестинския лидер Махмуд Абас.

„Като мюсюлмани ние трябва да посещаваме Йерусалим и джамията „Ал Акса“ много често“, призова Ердоган присъстващите на срещата, допълвайки, че правителството му работи в защита статуквото на свещения град.
Евреите разглеждат района, където е разположена джамията като мястото на Втория храм, който е унищожен от римляните през I век след хр.

  Щайнмайер: Тръмп е "проповеденик на омразата"

Израел отговори на словесната атака на Ердоган.

„Този, който системно нарушава човешките права в страната си, не трябва да поучава единствената демокрация в региона“, заяви източник от външното министерство на Израел пред новинарския сайт Ynet.
Представителят добави, че Израел напълно защитава правата на хората от всички религии, за да могат свободно да изповядват вярата си.

„Каква е разликата между настоящите действия на израелската администрация и расистката и дискриминационна политика, която беше практикувана срещу чернокожите в Америка в миналото и доскоро в Южна Африка“, бяха думите на Ердоган.

Той разкритикува еврейската държава и за законопроект, който предвижда ограничаване на езана – призив към молитва.

Израел и Турция възстановиха дипломатическите отношения миналата година след 6-годишна криза, възникнала след атаката на израелски командоси на кораб с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Десет турски граждани загинаха при атаката.

Турският лидер сравнява израелските действия в Ивицата Газа с тези на Адолф Хитлер.

Според него около 26 000 турци са посетили Йерусалим миналата година – най-високият брой сред мюсюлманските страни. Но той смята, че „стотици хиляди“ мюсюлмани трябва да посещават свещения град.
По думите му през 2015 г. градът е посетен от 600 хил. американци, 400 хил. руснаци и 300 хил. французи.

  Европейският съюз прекратява преговорите с Турция, ако бъде върнато смъртното наказание

„Има само едно решение: установяване на напълно суверенна и независима палестинска държава с Източен Йерусалим като нейна столица по границите от 1967 г.“, заяви той, цитиран от news.bg.

Източник: КРОСС