Епруветки с кръв Девня магистрала Хемус

По разпореждане на общинския кмет на Девня Свилен Шитов край АМ „Хемус“ ще бъде обезопасена тревна площ,  в която са намерени медицински отпадъци. Става въпрос за десетки епруветки с кръв, изхвърлени край магистралата от неизвестен извършител, иформира Дарик. Не е ясно и какъв е произходът на биологичния материал в стъклените съдове, които са били забелязани от бдителен гражданин, докато се облекчава край аутобана.

Кръвта може да е човешка и/или животинска, може да е заразна или не. Инспектори от РИОСВ-Варна и РЗИ-Варна посетиха мястото, но бяха единодушни, че не могат да идентифицират от къде идва отпадъкът, защото по тяхна преценка той бил стар, а етикетите на епруветките вече са заличени. Отговорното и добросъвестно управление на медицинските отпадъци е от голямо значение, защото те са с висока степен на опасност поради реалния риск от разпространение на заразни и инфекциозни болести, коментираха от РЗИ.
Кметът Свилен Шитов разпореди на отговорните длъжностни лица в общинския отдел „Екология“ незабавно да се свържат с оторизирана фирма, която да извози опасните отпадъци до специализирана инсталация за тяхното обезвреждане. По указание на градоуправника тревната площ ще се разчисти щателно и от битовите отпадъци, след което ще се извърши основна дезинфекция на целия район.