Доналд Туск

Доналд Туск, снимка: europeanwesternbalkans

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви след срещата на европейските лидери с турския премиер, че „дните на нередовна миграция в Европа са приключили„, предаде Ройтерс.

Турският премиер потвърди, че Турция ще приема обратно нередовните мигранти, заловени в турски води, каза той. Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот, посочи Туск и добави: „Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит“.

Председателят на Съвета каза, че ЕС и Турция са съгласували основните принципи за решаване на миграционната криза. По думите му ЕС е готов да ускори изплащането на обещаните на Турция 3 млрд. евро и да активизира процеса на либерализиране на визовия режим за турски граждани и преговорите за приемане на Турция в ЕС.

Туск подчерта, че лидерите на ЕС са изтъкнали на срещата си с турския премиер, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на словото и на печата по повод действията на турските власти към опозиционния вестник „Заман“.

  Турция обвинява Европейския съюз в двойни стандарти

Източник: Дарик