Геноцид за бизнеса. Така определиха всички работодателски организации икономическата програма на ГЕРБ и решението заплатата да стане 1500 лв. на пресконференция, на която констатираха още, че синдикатите са най-вредното нещо за страната ни. Те осъдиха срещата на премиера Борисов с профсъюзите, която била неправилна по думите им, тъй като те не присъствали. По този начин се развалила Тристранката и вече била „двустранка“, а пък те били принудени сами да дават пресконференции, за да се чуе позицията им от обществото.

Според тях предизборната програма на ГЕРБ и обещанието за ръст на минималната работна заплата до 1500 лв. било абсолютен геноцид и щяло да доведе фирмите до фалит.

Интересна позиция зае шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, който размаха пръст на кабинета, за това, че е клекнал на исканията на синдикатите, вместо да обсъди предложението на вицепремиера Валери Симеонов за клас „прослужено време“.

„Моя лична позиция е, че синдикатите са вредни за България и пречат на развитието на икономиката“, това заяви с тежки думи председателят на КРИБ. Той обвини синдикатите, че заради исканията им ще се стигне до фалит на фирми работодатели, като даде за пример БДЖ и „Кремиковци“, а в тези предприятия, където нямало синдикати всичко било наред. „Ние се превърнахме в синдикална република България и забелязвам едно връщане към началото на прехода, те са на входа и изхода на държавата. Какво е това да ходят при премиера с неверна информация, това са мутренските години?!“, допълни Домусчиев, размахвайки пръст и премиера Борисов за решението му за среща със синдикатите, като допълни, че искал да изпревари въпросите и да уточни: „Не искаме да сваляме правителството и ще подкрепим реформите, които се вземат обмислено“.

  Купуваш жилище за 1 000 долара и го продаваш за 70 000

След което той започна да защитава вицепремиера Валери Симеонов, който стоял и се червял в Министерски съвет, след като му се е наложило да се извини след срещата при премиера Борисов със синдикатите. Според него било недопустимо да се налага на вицепремиер да върши подобно нещо, заради рекета на профсююзите над кабинета.

„Синдикатите си ходят при Борисов, когато пожелаят. Те опорочиха Тристранката. И ние искаме среща с Борисов, като на нея трябва да присъства е финансовият експерт в кабинета – министър Владислав Горанов, защото той е специалист и може със сметки да покаже дали истината за изчисленията на синдикатите, които произвеждат фалшиви новини и после ги представят на премиера“, обяви Домусчиев исканията си към правителството.

На срещата присъствата всички работодателски организации – Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР; Божидар Данев – изпълнителен председател на Българска стопанска камара; Цветан Симеонов – председател на Българска търговско-промишлена палата; Кирил Домусчиев – председател на УС на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

  Над 50% от бизнеса смята да увеличи заплатите догодина

Колкото до ролята на синдикатите у нас, Васил Велев я илюстрира с приказката за „Трите прасенца“, които си живели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно от фонд „Работна заплата“ – по 1000 лева месечно. Тогава работливото прасенце решило да напусне България и заминало за чужбина.

„Ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-малки компетентности, които пъдят инвеститорите. Сривът на инвестициите е в следствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения, компетентности и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават“, каза от своя страна председателят на БСК Божидар Данев.

Източник: pik.bg