Пациент е в мозъчна смърт, а други петима са в сериозно състояние в болница след поглъщането на експериментален обезболяващ медикамент, съдържащ екстракт от канабис, предаде АФП. Министърката на здравеопазването на Франция Марисол Турен съобщи, че тежкият инцидент станал в четвъртък в западния град Рен след орален прием на лекарството в частен център с лиценз за изпитания.

Според АФП тестовете на лекарството извършвала създадената през 1989 г. фирмата Biotrial по поръчка на португалската фармацевтична компания Bial, основана през 1924 г. Обезболяващото било канабиноиди – активна съставка, съдържаща се в канабиса.

В изявлението си министър Турен съобщи, че изпитанията били в първата си фаза, когато на малка група доброволци се проверява безопасността на препарата. Вчера тя отиде в Рен, където каза, че медикаментът в различни дози е тестван на 90 души. Освен шестимата в болница другите нямали оплаквания. Шестимата го вземали многократно. Първите им симптоми се появили на 10 януари, а на 11-и даването на лекарството било спряно.

  Франция павира 1000 км пътища със слънчеви панели

Изпитанията започнали на 9 юли 2015 г., като преди това молекулата на медикамента била тествана върху животни. Лекар от неврохирургията в Рен заяви, че трима от петимата в сериозно състояние може би са получили необратими увреждания.

Парижката прокуратура води разследване, като то започва с проверка на центъра със 150 легла в Рен.

 trud.bg