Деца от Шумен се учиха да оцеляват в гората

Деца и горски се учиха как да оцеляват в гората. Новият урок е подготвен от експертите на Североизточното държавно предприятие и Природния парк „Шуменско плато“ и се проведе в лесопарк „Кьошковете“, информира Дарик.

Малчугани от занималните „Защо“ и „Патиланци“ се запознаха с необходимата екипировка, която туристите задължително трябва да имат и с основните правила за безопасни преходи в гората.

Представени бяха основните маршрути и карти на шуменското плато, а децата демонстрираха знанията си от предишни уроци как се борави с открит огън и как трябва да се опазва природата от пожари и замърсяване.

Специално за урока от Североизточното държавно предприятие бяха осигурени палатки, които децата се научиха да разпъват сами, а експертите от Парка предоставиха раници и основната екипировка за туристически преходи. Децата построиха колиба от клони заедно с горския инспектор на парка, като с това научиха още един начин за подслоняване в гората.
Урокът е част от летните занимания по Горска педагогика провеждани съвместно от експерти на Природния парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие. Занятията продължават до края на лятото.