bchk

София. На 5 декември (понеделник) от 11.00 часа в Националния учебен център на БЧК в с. Лозен ще се състои демонстрация на спасителни действия при инцидент с пропукване на язовирна стена и последваща приливна вълна с височина 5 м., която залива селото. Това съобщиха от пресцентъра на Български червен кръст.
Повечето сгради са наводнени или полуразрушени. Близо 60 души в селото са в бедствено положение. Някои от тях са ранени, други – уплашени, трети трябва да бъдат евакуирани незабавно поради ниските температури и възможността от втора вълна.
Вследствие на възникналата ситуация екип доброволци на БЧК, намиращ се в близост до селото, е активиран и изпратен да подпомогне бедстващите. Включват се ДЕРБАК-София, НЕРБАК и Доброволният спасителен екип на Столична община.
Доброволните екипи започват съвместни действия по евакуиране на пострадали и бедстващи, оказване на първа долекарска помощ, както и психосоциална подкрепа на всички засегнати. НЕРБАК извършва евакуацията на пострадал, заклещен на високо, докато ДЕРБАК и доброволният столичен екип навлизат в наводнените сгради, за да изведат намиращите се вътре хора. Останалите доброволци организират евакуационен център в местното училище.

източник: фокус

  Доброволци от БЧК ще зарадват децата от Хитрино