Датската отбрана ще следи движението на бежанци в Средиземно море

daniya

Дания разположи самолет „Чаленджър“, който да помогне да бъдат наблюдавани морския трафик и спасителните операции в централната част на Средиземно море, съобщава вестник The Copenhagen Post.
Ходът на властите в Копенхаген е част от операция „Тритон“, която е провеждана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) в Средиземноморието и се състои от доброволното участие на редица други европейски държави, сред които има както членове на ЕС, така и такива, които не са.
„Важен политически приоритет за ЕС е да защити своите граници както трябва“, заяви датският министър на външните работи Андерс Самуелсен и добави: „Затова съм много доволен, че Дания може отново да допринесе със самолет във важна работа на Frontex. Ние ще дадем своя принос към високоприоритетна задача в момент, когато натискът от мигранти и бежанци е голям в Средиземноморието“.
Сред 26-те държави, които вземат участие в операция „Тритон“ са България, Гърция, Чехия, Австрия, Белгия, Хърватия, Полша, Словакия, Словения и др.

източник: фокус

  Лудогорец се издъни в София, звездите на "орлите" пълна скръб (снимки)
 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар