Да пуснем по един SMS за Прокопиев

Коментар на Свобода Лилиева / dnes-bg.org

Чета тази дни сагата с издателя на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев и сърцето ми се свива. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорирала 200 млн. лв. от имуществото му и точно преди Коледа той е много тъжен. Разбирам го. Все пак човекът е искал да купи подаръци на семейството си. Малка яхтичка за съпругата си, луксозна къща в Монако… А сега как ще го направи?

Всъщност у нас демокрация никога не е имало. През последните 30 години сме свидетели как няколко човека въртят общ бизнес, а от време на време се ритат по кокалчетата и някой и друг скандал избухва. Май същото се случва и сега. Защо обаче Прокопиев попадна под ударите на своите доскорошни приятели. Хипотезите са няколко:

– ОТКРАДНАЛ И НЕ ДАВА. У нас свободата и справедливостта са като динозаврите. Всички знаем за тях, но никой не ги е виждал, а като доказателство са останали само костите. Едва ли някой има съмнение, че издателят се е нахранил добре с удобни приватизационни сделки, с фотоволтаици и всякакви други малки или големи фирмички. По всяка вероятност до момента Прокопиев е давал със замах процент от сделките си, на когото трябва. Властта обаче се услажда и нищо чудно бизнесменът да е решил да се еманципира от най-големите играчи. Следва – удар през пръстите.

– ИЗДАТЕЛСКИ ИГРИ. Делян Пеевски и Иво Прокопиев са хората, които държат целият медиен пазар в България. Без тяхното позволение нито един вестник, сайт, радио, телевизия не могат да съществуват. Ако си мислите, че медиите не са толкова важни, дълбоко се лъжете. Псевдополитическата система у нас се крепи именно на медийни внушения и манипулации. Ежедневно от всички страни ни промиват мозъка така че бавно, но сигурно да повярваме, че животът в България върви добре. Липсата на надежда, отчаянието, усещането за псевдосигурност, идваща от властта, хвалбите за несъществуващи успехи… Как ще разберете за тях, ако не са медиите. Двамата издатели са едни от най-ключовите фигури в запазване на статуквото.

– ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ. Случаят с КОНПИ като нищо може да се предупреждение към всички, които искат да избягат от хватката на управляващи и опозиция. Точно като сигналите от италианската мафия – ще отрежем ушите на някой, че всички да знаят от какво да се боят. Прокопиев е избран неслучайно. Той е голяма риба и с атаките срещу него онези отгоре показват, че никой не е застрахован. А очевидно КОНПИ се ползва от властта и за саморазправа с инакомислещите и неудобните. Независимо – със или без основание.

Но все пак празници идват. Мъчно ми е да гледам бизнесмена толкова унил. Това време на годината пробужда нашето желание за благотворителност. Дали да не вземем да пуснем по един смс, за да може човечецът да преживее. А защо и Делян Пеевски не се включи. Да прояви малко коледна човещина и да даде на своя конкурент старата си Шкода, от времето, когато е бил на 10. Така всички българи ще повярваме, че по Коледа стават чудеса, а празниците няма да бъдат напълно помрачени за издателя на Капитал и Дневник.

Братя българи, да проявим съчувствие, да помогнем на онеправданите. Все пак дори и бедни, ние може да сме добри…

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар