Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цв. Цветанов участва в кръгла маса на тема „Ислямска държава – глобален проблем и истинска заплаха за Балканите“. Той е на работно посещение в САЩ, където вчера участва и в Молитвена закуска при президента Барак Обама. В своето изказване пред форума депутатът от ГЕРБ представи визия за утрешния ден – демократични общества, неподвластни на ксенофобията и реакционерството. Той изрично подчерта, че трансатлантическото сътрудничество е един от най-добрите способи за преодоляване на сегашните затруднения, за решаване на съществуващите предизвикателства, защото само при наличието на силни, взаимно подпомагащи се Америка и Европа е възможно постигането на горните резултати.

Във форума, посветен на опасностите от Ислямска държава, участваха сенатор Джон Маккейн, други видни американски конгресмени и сенатори, както и политически лидери от Централна и Източна Европа. По време на задълбочената дискусия бяха изведени основните предизвикателства пред Европа, САЩ и света, а именно задълбочаващото се разделение между бедния Юг и богатия Север, което води след себе си засилен имигрантски натиск; несигурността в Близкия Изток и Северна Африка, поради която икономическият миграционен натиск се допълва и от хора бежанци. Като допълнителни предизвикателства бяха посочени терористичната активност в Близкия Изток, Северна и Субсахарска Африка, в Афганистан и Пакистан.

В допълнение, налице е и труден достъп на една голяма част от човечеството до качествена храна и вода, до образование, до елементарни човешки потребности. Участниците във форума се обединиха около мнението, че са необходими съвместни усилия в насока по-добър бъдещ свят, свободни и демократични общества, образовани и духовно извисени деца.

  Бизнес форум събира вицепремиер и министри във Варна

След кръглата маса Цветанов проведе двустранни срещи с регионални политически лидери.