Чуждите банки, напуснали Русия, са $2 млрд. на минус

пачки пари

Чуждестранни банки, които са закрили офисите си в Русия, са понесли загуби в размер на около 2 млрд. долара, пише вестник „Известия“, позовавайки се на данни от изследване на Националната рейтингова агенция.

Ако на 1 януари 2012 г. в страната са действали 77 банки с изцяло чуждестранен капитал, на 1 януари 2016 г от тях са останали 68, пише изданието. Отбелязва се, че най-сериозни загуби е понесла белгийската KBC Group (691 млн. долара), следвана от Barclays Bank PLC (625 млн. долара) и Bank of Cyprus (443.8 млн. долара).

Изцяло са загубили инвестициите си четири банки: IPF Investments Limited (5.9 млн. долара), Rabobank (44.4 млн. долара), Svenska Handelsbanken (53.4 млн. долара), Swedbank (3.4 млн. долара), информира БГНЕС.

Те не са могли да намерят купувач и просто са ликвидирали своите руски клонове. По думите на ръководителя на управлението за анализ на финансовия сектор на Националната рейтингова агенция Карина Артьомова, изтеглянето на западните банки започва след оценката на последствията от кризата за руската икономика и финансова система.

  Лидерите на БРИКС позират за обща снимка преди неформална вечеря

Според нея болшинството от компаниите са взели решение за изтегляне още преди въвеждането на санкциите срещу Русия, а тези, които са взели решението си след пролетта на 2014 г., в по-голямата си част са се ръководили от икономически съображения“, добавя Артьомова.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар