Честит рожден ден, Мариус Куркински!

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, МАРИУС!

Мариус Куркински (псевдоним на Ивайло Василев Стоянов) е театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител. Роден е на 15 октомври 1969 г. в град Нови пазар. Когато е на 12 години, постъпва в детското театрално студио към Драматичен театър – Варна, а след това в театър „Щурче“ на братя Райкови.

Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Крикор Азарян, Тодор Колев и Елена Баева във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1993 г. и следва две години кинорежисура при професор Георги Дюлгеров.

Като театрален актьор става известен предимно с моноспектаклите си: „Дон Жуан“, „Песен на Песните“, „Дамата с кученцето“, „Евангелие по Матея“, „Самият човек“, „Сънят“, „Сътресение“, "Български разкази“, „Сънят на смешния човек“, „Юбилей“, "Черото пиле".

През 2019 година той стана почетен гражданин на Варна за "изключителните му постижения в националната култура и издигането авторитета на морската столица".

Ето част от споделени от него откровения през годините:


- Много е трудно, човек да е безразличен към ритници от хора, на които е дал обувки.
- Въпреки, че е весела, глупостта също води до болка и страдание.
- Времето лекува мъката, лекува любовта, връзките – това съм го видял с очите си, но греховете – не.
- В днешния свят има толкова много страдание, което не може да не съпреживяваш, и на което не може да не съчувстваш, но не може и без изкуство. Казват: „Ама какво се превъзнасяте, хората нямат къщи и няма какво да ядат”.  Наистина е така, но и душата иска храна, а тя обитава тялото. Нека не звучи като оправдание, а като твърдо отстояване на това нейно право.
- Моля се да имам още време да се да се понауча на още живот и на още изкуство.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар