Честит празник, бургазлии! Ето как градът празнува днес

Наситен със събития ще бъде и тази година празникът на Бургас – Никулден, предаде репортер на Burgas24.bg

Днешният ден е неучебен за бургаските ученици. Синята зона също ще „почива“ днес.

В чест на св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще бъде отслужена Тържествена Света литургия от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий. Тя ще започне в 9 часа в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Общинските съветници ще се съберат на Тържествената сесия на точно в 9:30 часа. По традиция на нея ще бъдат отличени заслужили бургазлии.

Празникът след 10 часа се пренася в градинката до Часовника, където артисти от разнообразни жанрове ще разгърнат своя потенциал през целия ден и ще покажат откъде идва славата на Бургас като град на културата и изкуствата.Там ще бъде осветена и никулденската трапеза.

10:30 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще се извърши Ритуал по издигане на националния, европейския и общинския флаг.

11:00 часа ще бъде открита никулденска изложба „Завръщане въ Бургасъ“ в „Морското казино“, зала „Ал. Г. Коджакафалията“. Литийно шествие с хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари тръгва от 11:30 часа от храм „Св. св. Кирил и Методий“, за да стигне до Моста.

В 13:30 часа всички именици са поканени на площад „Атанас Сиреков“ за обща снимка.

Младежи от инициативата „Бургас обича младите“ ще поведат най-дългото никулденско хоро по ул. „Александровска“ от 14.00 часа. В него ще вземат участие още ученици от бургаските училища и млади танцьори от фолклорния танцов ансамбъл към Професионална търговска гимназия, от ФТА „Никола Гинов“ и ПФА „Странджа“.

Празничният никулденски концерт и запалването на коледните светлини е с начален час 17:30 часа на пл. „Тройката“. Участие в него ще вземат Владимир Ампов – Графа, Тони Димитрова, Росен Сеновски, Иван Ченов, НУМСИ „Панчо Владигеров“, ПФА „Странджа“, хор „Милка Стоева, Клуб по спортни танци „Бургас 75“, Духов оркестър с диригент Христо Кожухаров. Водещи са Мария Силвестър и Ники Станоев.

Ето къде ще бъдат разположени пунктовете за раздаване на рибен курбан:

До Община Бургас, к-с „Меден Рудник“ до СУ „Петко Росен“, пл. „Св. св. Кирил и Методий“, Магазия 1.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар