Бум на алергиите до края на октомври

Сенната хрема и алергии, причинени от цъфтящи треви и дървета, са най-често свързвани с пролетта, но тези оплаквания могат да се появят и през първите есенни месеци. Хладният есенен въздух съдържа същите неприятни дразнители – полени и спори.

Тези частици могат да попаднат върху кожата, както и в очи, уши, уста или нос, при което предизвикват от леки зачервявания и дискомфорт до тежки животозастрашаващи астматични пристъпи и аритмия. Най-честият дразнител са полените на амброзията – растение с над 40 представителни вида само в България.

Тук то цъфти от средата на август до средата на октомври, като най-голям брой полени се отчитат в края на септември. Тези алергени най-често предизвикват сърбежи, кихане, течащ или запушен нос и парене в очите, съпроводено със сълзене. Макар да е възпрепятстваща нормалното ежедневие и работоспособност, тази алергия рядко развива животозастрашаващи усложнения.

Спорите на много видове плесени също се отделят през есента и нарастват значително като количество във въздуха, когато листата започнат да окапват. Рязкото покачване на поленовите частици във въздуха се случва по различно време в различните части на Европа, но ветровете могат да ги разнасят на големи разстояния.

  Хремата през грипния сезон може да се дължи и на алергия

Спорите, попаднали в дихателните пътища, предизвикват затруднено дишане дори при здрави хора, а при астматиците отключват тежки пристъпи на задух. Скриването в затворени помещения, за съжаление, не помага против тези симптоми. Ниската влажност на помещенията е друг главен фактор в отключването на назални и белодробни алергични симптоми. Ниската въздушна влажност изсушава слузестите мембрани, което води до техните възпаления, а студеният въздух предизвиква подуване на тъканите, което причинява запушен и течащ нос.

Докато идеалната въздушна влажност за затворено помещение е между 35% и 50%, множество офиси и домове имат средна въздушна влажност под 16%. Специалисти алерголози препоръчват използването на хигрометър, измерващ въздушната влажност. Чрез него и чрез прост изпарител може да се постигне облекчение на проблемите на носа. За успокоение на страдащите от есенни алергии, когато се установи студеното време, без резки колебания в температурите, количеството на алергени във въздуха рязко пада.

Обикновено симптомите на алергия изчезват до края на октомври. В случай че алергиите се задържат, е наложителна консултация с алерголог – състоянието може да се дължи на друг фактор от околната среда като мухъл в банята, който също отделя спори, или на хранителна алергия, за която не се подозира.

  Хремата през грипния сезон може да се дължи и на алергия
 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар