БСП внесе в парламента промените "Мая Манолова" относно ГПК

Не можем да оставим г-жа Манолова сама в тази битка

ПГ на „БСП за Българя“ внася предложените от омбудсмана Мая Манолова промени Гражданско-процесуалния кодекс, касаещи работата на частните съдебни изпълнители. Това каза на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана „Фокус“ и КРОСС.

„Те са изготвени след много жалби, публични дискусии. Не можем да оставим г-жа Манолова сама в тази битка, още повече, че ние последователно и в предишния парламент сме правили тези предложения. Омбудсманът няма право на законодателна инициатива, може само да прави предложения. Затова искаме да доведем докрай битката с монополите.

По отношение на призоваването – да се удължи срокът за призоваване и поне 3 пъти в един месец да бъде търсен длъжникът. Като един от тези три дни да е в неработен ден. Ако един и така не бъде призован, съдът служебно да го прави и ако не може, да му бъде назначен особен представител, който да му защитава правата в производството“, обясни Нинова.

  Манолова: Правото на избор не може да бъде разменна монета в партийни сметки

По думите й на второ място е в заповедта за изпълнение да се посочва банкова сметка, по която да може длъжникът доброволно да плати и ако го направи, да не дължи такси.

„Трето, обжалването – длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебен изпълнител.

Четвърто, таксите да не надхвърлят дължимото като стойност и пето доходът от труд и пенсия в размер на минималната работна заплата да не може да бъде отнемат от длъжника.

Смятаме, че с тези предложения ще поправим едни несправедливости спрямо българските граждани, по които те биват осъждани без изобщо да имат информация. Запорира им се имущество много над стойността, която дължат. С натрупване на лихви и такси дължат много повече от това, за което са осъдени и в защита на техните права внасяме тези предложения за втори път. Ще изведем тази битка в тяхна защита докрай“, каза още Корнелия Нинова.

  Кметът на Сопот: Вдигам града на бунт