49-ият Конгрес на БСП ще проведе заседание под надслов „БСП алтернатива за България“. Заседанието бе насрочено на 15 октомври с решение на Националния съвет на партията. Най-висшият форум на партията ще започне в Зала 1 на НДК от 10.00 часа.

Дневният ред на заседанието включва три точки. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад.

По-късно президентът на ПЕС Сергей Станишев ще представи доклад на тема „Председателството на Съвета на ЕС – възможност за България“. Очаква се в него да бъдат засегнати петте стълба на политическа визия на БСП за бъдещето на ЕС, както и теми като социалния модел, общата селскостопанска рамка и позицията на страната ни по нея, както и новият импулс за разширяване на Съюза към Западните Балкани. Докладът засяга и темата – БСП като проевропейската сила, която отстоява отговорно интересите на гражданите и на България.

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев ще представи пред делегатите доклада „Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост“. Сред основните акценти в алтернативния проект за държавен бюджет на партията са промяна в данъчната система, нов статут на болниците и отпадане на принципа „парите следват ученика“ в образованието.

Представените политически документи ще бъдат подложени на гласуване от делегатите на Конгреса.