Незаконна къща, разположена до ръба на ската, се оказа виновна за свличането на земна маса днес върху локално платно на новия варненски булевард „Васил Левски“. Кметът на града Иван Портних се появи на мястото на инцидента в ромската махала Максуда и обяви, че постройката ще бъде незабавно премахната. В същото време той призна, че съдебната процедура за събарянето не е финализирана. „Не може стотици хиляди да сме заложници на едно такова безумие. Влизаме и събаряме незабавно“, рече той.

От разясненията му стана ясно, че през март 2018 г. са започнали процедурите по събаряне, но на 21 май т.г ВАС е отменил заповедта за предварително изпълнение. Поради тази причина къщата не била премахната. В нея живеели четирима души, на които общината ще осигури подслон

В изявлението си до срутения скат Портних бе доста остър спрямо ромите. След като съобщи, че ще бъдат махнати общо 15 постройки, той добави: „Досега сме премахнали 200 незаконни къщи в Максуда. При строителството на булевард „Васил Левски” изнесохме десетки хиляди тонове боклук и след месец направиха същата кочина. Ще направим ограда, за да не се вижда това чудо и да не си хвърлят боклуците. Като се премахнат незаконните къщи, ще се намали натискът върху ската”.

Кметът коментира и честите произшествия по трасето. „При такъв мащабен проект е нормално да се появяват подобни дефекти. Те обаче незабавно се отстраняват за сметка на фирмата изпълнител. Няма да им приключим документацията, докато не видим, че всички детайли са завършени”, заяви той. От 5 до 8 години била гаранцията на различните елементи от строителството.

segabg.com