borisov-imashe-kovaren-plan-sreshtu-men-na-31-vi-dekemvri-348070

Над 116 млн. лв. живи пари влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно, надявам се през новата година икономиката да достигне 4,5% ръст. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., предаде „Фокус”.

„Да сте живи и здрави. Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите. Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентноспособни и иновативни“, обясни премиерът.

„Благодаря на ЕК за това, че беше изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички фактури, които бяхме пратили са изплатени. Това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините“, допълни Борисов.

„Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3, 5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване“, заяви той.

Премиерът припомни, че само преди около година всички фондове са били спрени.

„Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката през новата година. Това зависи от вас – с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там и износа, и ръстът на икономиката се вдига“, коментира Бойко Борисов.

„В началото на тази година съм доволен и горд, че ми започва с едно изпълнено обещание и добре свършена работа, която се изразява в тези над 200 договора за финансиране на фирми. Тези средства ще помогнат на малките и средни фирми в бранша да подновят техническия си капацитет, да купят нови машини, да вдигнат ръста на производство и да осигурят нови работни места“, заяви министър Лукарски. „Имаше много песимистични прогнози, че тази ОП няма да стартира и няма да има интерес. По първия краен срок повече от 850 фирми подадоха проекти, което е доказателство, че тези песимистични прогнози не се състояха. Подписани са 202 договора, освен тях са одобрени още. Изпълнихме задачата си да достигнем максимално ясни критерии и прозрачност на процедурите с електронното приемане за първи път на проектните предложения“, допълни икономическият министър.

„Топката е в полето на предприемачите и над 200-те одобрени проекта“, каза още министър Божидар Лукарски. Той апелира към представителите на фирмите да бъдат максимално прозрачни и коректни в противен случай ще бъдат налагани санкции. „По втория краен срок сме оценили 229 договора до края на януари, които трябва да сключим. До края на януари ще отворим нова процедура за внедряване на иновациите по ОП“, добави той.

Източник: politikata.net