655-402-pravitelstvoto-na-borisov-podade-ostavka

„От една страна сме най-бедните, но ако дадем реалните данни – сигурно няма да е така. И това прави впечатление, между другото – тази спестовност на българите. Явно, че всичките тези пари от нашата работа се акумулират, влизат в населението“. Това заявява премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание в сряда, става ясно от публикувана днес стенограма.

Той подкрепя твърдението си с увеличението на спестяванията на българите. Министър-председателят обяснява, че са усвоени близо един милиард от земеделие и още един милиард от Програма „Транспорт“.

„Лесен начин за изкарване на пари. С Лили (б.р. – Лилияна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството) сме платили нивата по 700-800 лева квадратния метър, хайде парите в банката и всеки месец лихвичка – колкото, толкова. И като го питаш на улицата как се чувства, той вика – зле се чувствам, беден съм. А в същото време, ако видите средно статистически, ние сме сигурно на първите места в Европа по брой на собствени жилища, по брой на собствени вили, по брой на собствени моторни превозни средства или каквото и да било“, продължава Бойко Борисов пред министрите.

  Борисов: Обединяваме се с Турция да внасяме газ, че да не зависим от руския

„Трябва да търсим нови модерни инструменти, с които да привличаме повече инвестиции и да разкриваме работни места. Затова инвестициите в реалната икономика са толкова важни“, казва премиерът.

„Да, данъците са ни добри, но за съжаление около нас, не искам да обидя съседите, но около нас в различни точки непрекъснато има проблеми, което прави инвеститорите в региона страхливи, внимателни и търсещи времето, в което ще се поуспокоят нещата“, обяснява Борисов.

Той е възложил на министрите да търсят начини постепенно да накарат хората да бъдат по-инициативни в бизнеса. Борисов се обръща към Лилияна Павлова и министрите, карайки ги да помислят как да убедят българите да се включат в програмата за енергийно ефективни жилища. И вместо да държат парите си в банки, да санират жилищата си и да удължат живота им с 30-40 години, защото след 5-10 вече няма да струват и „нула пари“ и ще са опасни.

Според мнението на премиера, това трябва да стигне до съзнанието на всяка една домакиня.

  Борисов умува за кандидат-президент на ГЕРБ, Плевнелиев е аут

„Мъжете, надали ще се засилим да правим подобно нещо. Но ако до всяка домакиня достигне това, българските семейства така са структурирани, че тези неща се решават от жените, до тях трябва да достигнем с всякакви програми. Ако искате – през фризьорски салони, чрез брошури. Там отиват, там говорят, там най-много си приказват. И когато едната дойде и каже – аз вече плащам с 30% по-малко парно, у нас е топло, едвам работи радиаторът, понеже е добре импрегнирано, много съм доволна, другата отиде и каже – чакай сега, защо да не направя и аз така, само тя ли да е доволна – и аз да съм доволна“, обяснява премиерът и продължава: „Тогава ще видите, че ще стане и модерно и самите пък комплекси ще придобият друг вид, защото това автоматично означава отвън замазки, по-свеж, по-красив вид. Това трябва да стигне до населението“.

От стенограма от заседанието на Министерския съвет на 1 февруари 2012 г.

  Бойко Борисов отиде при генералите заради събитията в Турция

Източник: вестник Труд