Министърът на културата Боил Банов е категоричен, че е готов да подаде оставка моментално. „Не съм разписал оставката, но ако трябва ще я разпиша. Ако премиерът каже, ще я подам“, заяви той пред журналисти в Министерския съвет.

Поводът е разследването на депутата от БСП Елена Йончева, която днес представи аудиозапис, на който се чува гласът на Банов. По нейни думи той е използвал процедурни хватки, за да съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на фирмата, ремонтирала Ларгото.

„Рекетират ме от 4 години с този аудиозапис, но аз не се поддавам. Това лице, направило записите, се казва Ангел Ангелов. Той беше директор на дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове и несправяне с работата” заяви Банов.

Той отрече да има опростени пари и посочи, че има заведен иск от Министерството на културата към фирмата изпълнител за забавяне и неизпълнени дейности за 750 000 лв. и в момента текат съдебни дела.

„Хиляди оперативки правихме, вероятно и съм псувал, вдигал съм тон, защитавал съм държавния интерес по всякакви начини. Вероятно ако ми се извадят думи, може да се скалъпят още 56 записа”, коментира още Боил Банов.

Той е категориче, че ще се консултира с адвокати и ще съди „всички по трасето“