Благомир Коцев се срещна с родни производители на фермерски пазар

Кметът Благомир Коцев се срещна с български производители по време на двудневен фермерски пазар във Варна. Собственици на родни български продукти от цялата страна предлагат изделията си днес и утре на бул. "Сливница" в градинката между Община Варна и Регионалния исторически музей. Инициативата е национална и се провежда в различни български градове с подкрепата на Министерство на земеделието, Фонд "Земеделие" и Български фермерски съюз.

Производителите споделиха с кмета, че предлагат редки продукти с контролирано и високо качество, които не се намират в големите вериги магазини. Много от продуктите са сертификати за натурално производство и подкрепени с лабораторни анализи за съдържание. Според фермерите най-подходящата формула за популяризиране на продуктите им е организирането на именно такива базари и места за директна продажба с подкрепата на общините и държавата.

Варненски биопроизводители на морски продукти споделиха, че въпреки трудностите в бранша, имат план за развитие на дейностите си за 15 години напред и ще разчитат на подкрепата  на кмета, градът да опази уникалните си и чисти производства. Други производители – на традиционните за България розово и лавандулово масло, пък споделиха за натиска, който съседни страни оказват върху пазара и цената на уникалните български етерични масла.

На фермерския пазар кметът Коцев имаше възможността да опита емблематичния шарлан от стопанството на малки фермери в Доброплодно, както и мед и меден крем от пчеларска фирма в село Ясеново край Казанлък. Фермерите гостиха кмета с домашно българско сирене от семейна мандра в град Левски, а други производители от с. Орешака – Троянско, разказаха за редките и стари сортове българско грозде, които отглеждат. Те показаха вина от врачански мискет и тамянка.

На пазара бяха представени още "жив шоколад", различни видове тахан и сушени на слънце сини сливи, богат избор от сушена и маринована риба и ръчно приготвен хайвер. На мястото могат да бъдат видени и екстравагантни хранителни и козметични продукти от ферма в село Кичево, която отглежда охлюви.

http://varna24.bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар