Румен Викторов Иванов днес застана пред Варненския окръжен съд с надеждата мярката му за неотклонение задържане под стража да бъде променена в по-лека.

Той и адвокатите на 59-годишния бизнесмен, който през август застреля с 4 куршума зет си на Кабакум, са депозирали жалба до Варненската окръжна прокуратура.

В нея се сочи, че престъплението трябва да бъде прекалифицирано от жестоко убийство в престъпление, извършено в условията на неизбежна отбрана.

Жалбата е била изпратена до наблюдаващия прокурор Красимир Конов на 29 януари м.г., като в нея се сочи, че Румен Иванов е в тежко здравословно състояние и не бива повече да е зад решетките.

Състав на Варненския окръжен съд обаче днес разгледа частното наказателно дело номер 156 от 2015 г. Според председателя съдия Соня Нейкова не е законосъобразно жалба, отправена към държавното обвинение да бъде пратена в съда. А самият прокурор Конов да не се произнесе по нея.

Представителят на държавното обвинение каза пред Спътник бг, че намира, че е прав и по казуса ще решава Варненският апелативен съд.

На практика съдията прекрати частното наказателно дело, което в 7-дневния срок за обжалване и протест ще бъде върнато заедно с дебелите папки на Варненската окръжна прокуратура.

Като основания съдия Соня Нейкова изтъкна, че молбата е била директно до прокуратурата, а съдът не може нито да преквалифицира деянието на Румен Иванов, нито да назначи съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на обвиняемия.

Жертвата на стрелбата на Кабакум Николай Жечков Иванов е бил лекар по професия, както и съпругата му Елена. След убийството полусираци останаха две малки деца. Съпрузите били в лоши отношения и били в развод, чието първо дело е било насрочено за септември миналата година.

Зетят пристигнал неканен и нахлул в апартамента на тъста си, където били съпругата му и двете деца. Тогава бизнесменът Румен Иванов извадил пистолета си „Смит и Уесън“ и погнал зет. Докторът тръгнал да се спасява, но бил застигнат от куршумите по стълбището. Паднал мъртъв пред входната врата на кооперацията.

Извършителят веднага се обадил в полицията, но не изразил и капка съжаление за стореното. Убил зет си, за да не пострадат други, казал той, визирайки дъщеря си и децата й. Съпрузите били в тежки отношения, свързани с домашно насилие, сочат данни по делото.

Снимка Спътник бг