Николай Сираков

Областният управител на Габрово Николай Сираков се е срещнал с представители на Руския съюз на производителите, съобщават от пресцентъра на институцията. Гостите са били запознати с профила на Габровския регион.

Николай Сираков е цитирал данни на Института за пазарна икономика, според които икономическото развитие в областта е много добро.

„Освен силно изразения индустриален облик Николай Сираков изтъкна и едно от най-големите предимства на региона ни – наличието на техническия университет, към който и самия бизнес от Габрово е ориентиран“, информират от пресцентъра на администрацията.

„Търсим възможности за развитие и в дуалната система, защото знаем колко важно е кадрите да отговарят на нуждите на бизнеса, както и той да участва от своя страна в образованието“, обяснил още Сираков и допълнил, че в Габрово се изпълняват два пилотни в това направление проекта.

„В бизнеса най-важно е изграждането на доверие, затова областният управител не скри пред делегатите предизвикателството, пред което е изправена област Габрово, а именно демографската криза, която се отразява и на икономиката“, коментирал Сираков.

  Поевтиняването на картите за Градския транспорт във Варна привлича повече младежи

По думите му, това трябва да се разглежда като възможност, а не проблем. На въпрос от страна на гостите какво може да се направи, за да се задържат младите хора тук, областният управител споделил, че „бизнесът трябва да предоставя условия на младите да реализират своя вътрешен потенциал, това да им носи удовлетворение и да бъдат щастливи на работните си места“.

По време на тази първа визита в Габрово са били обменени и идеи за съвместна работа между деловите кръгове на двете страни, за създаване на нови българо-руски предприятия.

Източник: Дарик