От края на декември влизаме в активния сезон на годишната грипна епидемия у нас. Най-често тя започва в края на януари, но има и отклонения. „Досегашните факти потвърждават прогнозата на СЗО, че основните играчи при вирусите ще бъдат новият “Швейцария” и познатият ни “Калифорния”, по-известен като свински грип“, казва главният епидемиолог Ангел Кунчев.
Важно е да се знае, че в боледуването също има етика. Когато кихаме и кашляме, нека не го правим директно срещу останалите, а в лакътя или кърпичка например. Въпрос на висока лична култура е да останеш вкъщи, когато си заразно болен. Да идеш в офиса в първите 1-2 дни на симптомите, е сравнимо с биотероризъм, защото заразяваш максимален брой хора. Същото е сред децата – когато двама-трима кихат в клас, след седмица половината ще са болни, посочва епидемиологът.

Водещият по bTV Антон Хекимян го попита днес дали е биотерорист, след като е дошъл на работа с хрема, при което докторът посочи, че при него става въпрос за настинка.
В групата на грипните А вируси в над 65% от положителните проби става дума за този пандемичен щам, който предизвиква тежко протичащата епидемия на изток от нас – в Иран и епидемичните взривове в Турция.

Според Кунчев е глупаво да омаловажаваме това заболяване, защото то е първопричината за смъртта на различен брой хора всеки зимен сезон – основно възрастни и хора с много увредено общо състояние, при които грипът усложнява фатално основното заболяване.
Предпазните мерки са с имунизации, с информация, с предпазване от контакти, с повече грижа и внимание към храната, укрепващите препарати, стоенето вкъщи.
Застрашени са онези, които страдат от сърдечносъдови, бъбречни, белодробни, чернодробни болести, диабет. Най-честите усложнения са пневмониите, които се развиват много бързо, още в първите 2-3 дни.

Затова препоръчваме при затруднение в дишането веднага да се иде на лекар и да се направи рентгенография. Включването на антивирусни препарати в определени случаи е животоспасяващо. Само те влияят директно на вируса, всички други са за облекчение на симптомите.

За имунизация вече обаче е твърде късно, това се прави през септември. Това, което хората могат да направят, е да укрепват имунитета си със спорт и др.

Вирусът се предава при контакти и при пипане на повърхностите в транспорта, в магазините, в офисите. Човек е най-заразен няколко часа преди първите симптоми, когато още не се е разпознал като болен, и 1-2 дни от заболяването. Важно е да се избягват контакти с такива хора. Високата хигиена също е важна, особено при децата, посочва Кунчев пред „24 часа“.