Йорданка Фандъкова

Биляна Петрова и Десислава Иванчева поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова в отворено писмо до медиите. Ето какво гласи писмото:

Уважаема г-жо Фандъкова,

Искаме Вашата оставка след поредното разрешение за строеж – този път в градинката до бл. 401 в Младост 4. Стига саботажи, некадърност и задкулисни игри!
Стига!

Вината е Ваша и на марионетката на ГЕРБ Румен Русев. Моля Ви, поемете отговорност (каквато изисквате от другите) И ПОДАЙТЕ ОСТАВКА. И ДВАМАТА! Не само заради този строеж, а за цялостно творчество – за десетте години, в които сте кмет превърнахте Младост и половин София в ориенталско бетонно гето.

Не прехвърляйте своята вина на друг. Главният архитект на „Младост“ е само изпълнител. Когато на бюрото му се появи искане за Разрешение за строеж, единственото законно действие, което може да предприеме архитекта, е да го издаде в срок. Ако не го направи – го чака глоба до 5000 лв. И съдът ще го задължи да се произнесе. При повече нарушения – ще му отнемат правата. В тази ситуация главния архитект на „Младост“ не е имал избор. Неслучайно му искате оставка. Ако беше сгрешил, можехте да го уволните. Но той не е сгрешил и не носи отговорност.

  Фандъкова поиска постоянна полицейска охрана при Виетнамските общежития

По времето, когато ние ръководехме район „Младост“, за този строеж инвеститорът беше подал молба за преместване, защото ни вярваше.
Вместо работна говорилня, пардон група, имахме работещ екип. И бяха изготвени 2 проекта за преместване на 8 строежа. Точно преди публичния ни арест на 17.04.2018 г. имахме среща с Ралица Стоянова, зам.-кмет на СО, за да обсъдим законови аспекти по преместването. Ако имахме съдействие от Столична община и Софийски имоти, за по-малко от 2 месеца предложението щеше да е готово и да се внесе в СОС (защото СОС взема тези решения по закон).

Вашата вина:
Защо инвеститорът ВЕЧЕ не иска преместване, а е поискал разрешение за строеж. Явно не вярва нито на Вас, нито на работната група, нито на СОС. Преговорите не вървят, г-жо Фандъкова.

Вината на Русев: 
Когато инвеститорът е поискал разрешението за строеж, защо Русев го е дал за работа на главния архитект? Защо не е преговарял с инвеститора, защо не е уведомил работната група. Знаете ли защо?
Русев изпълнява сценария на ГЕРБ – пуска строежа и само ако има протест, дава заден ход и иска оставка на друг. Същият сценарий като полянката при блок 73.

  Фандъкова: Скептична съм за правителство с мандат на РБ и премиер Борисов

А отговорност за действията и бездействията на Русев трябва да поеме ГЕРБ. Десислава Иванчева като действащ кмет издаде заповед за уволнението му. Но Столичният общински съвет (СОС), въпреки волята й и въпреки разпоредбите на закона, избра точно Русев, знаейки, че той послушно ще изпълнява желанията на ГЕРБ. И първа инстанция на Административния съд потвърди с Решение № 2736/22.04.2019г, че този избор на СОС е незаконен.