Стевия е известна в различни точки на планетата още като сладка трева, медена билка, сладко листо

билки

Билката, която 300 пъти по-силна от захарта се оказа полезна за доста болести. Стевия е известна в различни точки на планетата още като сладка трева, медена билка, сладко листо. Сред населението на Южна Америка столетия наред е била използвана в прясно състояние – листата се добавят директно в билкови отвари.

Удивителната стевия има много по-изразено подслаждане от захарта. Силата на извлечените от листната маса гликозиди е 300 пъти по-голяма, при това – без да има негативно отражение върху баланса на кръвната захар и инсулина.

Стевия като заместител на захарта

Днес е известно и доказано, че с помощта на стевия може да се получи ефект на подслаждане без рисковете, присъщи на бялата захар (захароза). Ефектът на подслаждане се постига с много малки количества заради силното въздействие.

Истината е, че подслаждането със стевия позволява нормална обмяна на веществата без участието на инсулин и без натоварване с излишни калории.

  Черен бъз- супер билката, която цери от кашлица до рак + рецептата на Петър Димков

При висок холестерол

При висок холестерол е препоръчително използването на стевия. Доказано сладкото растение неутрализира и намалява стойностите на лошия холестерол и подобрява еластичността и пропускливостта на малките кръвоносни съдове.

Като добавим и това, че чрез стевия може успешно да се стопят мастните депа и да се постигне редукция на килограмите – ясна е ползата за сърдечно-съдовата система като цяло.

Подсилване на имунната система

Съдържанието на необикновената билка стевия я прави незаменимо средство за балансиране и укрепване на имунната система.

Уникално е съчетанието на витамините А, С, В1, В2, на аминокиселини и антиоксиданти, полезни полизахариди и растителни липиди.

източник: блиц