Пенсионната реформа била капката, която преляла чашата в Гърция, и всички скочили срещу премиера Алексис Ципрас, като кабинетът му аха-аха и ще се катурне. Ала-бала-портокала! Нищо му няма на Ципрас! Няма дори „поредния грандиозен сблъсък между правителство и синдикати“ в южната ни съседка.

Има пореден византийски номер, този път на основата на със сигурност не само нашенската, а общочовешка крилата фраза „Бий самара, да се сеща магарето“. Гърция обаче не е нито товарното седло, нито добичето. Но пък чисто гръцка е кавър версията на тази народна мъдрост, творчески дописана като „Бий самара България, да се сеща магарето Европа“.

Ето как съседите ни не само по географско положение, но и по членство в ЕС стигнаха до новия вариант и го изпълниха със съдържание, обслужващо единствено и само тях.

Новините гърмят: Гърция отново е парализирана от национални стачки. Затапена е от масови демонстрации. Очакват се сблъсъци между полицията и демонстранти (разбирай пак ще хвърчат коктейли „Молотов“, евентуално след узо и метакса).

Голямата новина обаче, и то предназначена за нас, българите, е: Магистрали и гранични пунктове са блокирани от хиляди трактори на земеделски производители. И то въпреки гласуваните закони, според които блокирането на пътища е престъпление.

Коментатори и анализатори също гърмят: Наблюдава се нов сблъсък между синдикатите и правителството, въпреки че на власт е кумирът на народа Алексис Ципрас.

Правилно наблюдават и правилно се чудят с това „въпреки че“. Защото Ципрас и радикалната му левица СИРИЗА дойдоха на власт с голямото обещание да сложат край на финансовите ограничения и с още по-голямото – да осигурят повече пари за всички.

На практика се заклеха да скъсат меморандума с лошите кредиторите за лошите си кредити и всичко да си потече отново гладко и прекрасно като по зехтин.

Ама зехтинът нещо се пресече. Защото, когато правителството на Ципрас наистина сряза на парчета меморандума с кредиторите и спасителното споразумение изтече, нещата никак не се „оправиха“.

Точно наопаки, гърците затънаха в нова, и то много по-тежка финансова криза. Направо фалира, врътнаха си така кранчето на външното финансиране, банките им затвориха, извиха се опашки пред банкоматите, които им пускаха евра на малки дози и т.н.

Само че избирателите пак казаха „Охи“ – тяхното „Не“, на Европа и за да е по-твърдо, преизбраха отново СИРИЗА на предизвиканите от лидера й Алексис Ципрас предсрочни парламентарни избори през ланшния септември. Същият Ципрас пък сключи ново споразумение с кредиторите – „тежки реформи в замяна на нови заеми“.

Някои „тежки реформи“ май наистина бяха приети, докато му държеше още влага на целокупния гръцки народ от ужаса банкоматите да им кашлят само по 60 евро на ден от собствените им пари в банките.

После Ципрас им отложи най-важните гадни реформи за 2016 г. Включително тая пенсионна реформа, заради която сега били излезли да стачкуват, понеже трябва да им ограничи парите, за да се стабилизира неустойчивата пенсионна система.

Така се стига до сегашната „ала-бала-портокала“ ситуация. Синдикатите, които традиционно подкрепят СИРИЗА, й давали отпор със стачки и демонстрации. Ципрас обаче направо с голи гърди бранел тежките реформи, за да получи поредния транш от кредиторите. Но най-вече за друго – заради ОБЕЩАНОТО ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ГРЪЦКИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ.

Ето го – това е най-големият портокал от гръцката ала-бала! Въпреки че опрощаване на дългове е невъзможно в ЕС, страните от Еврозоната обещаха да разгледат варианти за облекчаване на „дълговото бреме на Гърция“ под формата на по-ниски лихви и по-дълги срокове на изплащане.

За да се случи това обаче, самата Гърция трябва да положи усилия да реформира финансите и икономиката си, така че веднъж завинаги да приключи с постоянната си криза, в която си се кисне все едно е на спа процедури вече поне две петилетки.

Но няма да се случи това с усилията. А за да се случи онова с намаляването на дълга, гърците като едно цяло плашат ЕС с мащабните си протести, на които са баш майстори. Как да не си помисли човек, че и самият Ципрас е в протестърската завера?

Доказателство е и фактът, че гръцките протестиращи затапват българската граница, а не например тази на недолюбвания им съсед, който им е присвоил името Македония. Ама Скопие не е в ЕС, а София е!

Затова бой по България, та да се сеща Европа. А гърците да си играят играта на подсещане като в оная детската броенка: Ала-бала-портокала. Кой изяде кашкавала? Аз не съм, ти не си, а магарето си ти. И все на България да й се пада всъщност да е и самара, и магарето.

Защото за Брюксел и сто гръцки тояги по нашата гърбина ще са все тая, тъй като ще трябва да си държи на правилата дори и по отношение на Атина. Ще си държи на правила и когато поиска България компенсация заради това, че сме се оказали най-личните магарета на нашата си граница.

А според тези правила компенсации не се полагат за блокада на граница. Нито е природно бедствие, не е и авария. Минава в графата „пито платено“.

Коментар на Анелия Иванчева / Всеки Ден